Mobiliseren binnen de fysiotherapie, wat houdt dit in?

fysio Sliedrecht, fysiotherapie Sliedrecht, fysiotherapeut sliedrecht

Binnen de fysiotherapie praten wij vaak over het ‘mobiliseren’ van spieren of gewrichten. Wij kunnen ons voorstellen dat deze term je niet bekend voorkomt. Wat is mobiliseren nu precies? En waarom gebruikt een fysiotherapeut deze techniek zo regelmatig? Eenvoudig gezegd gaat het bij mobilisatie om het beweeglijk maken/losmaken van je spieren en gewrichten. Het is een techniek die zowel door onze fysiotherapeuten als manueel therapeuten zeer regelmatig wordt toegepast.

Wanneer wordt mobiliseren binnen de fysiotherapie toegepast?

Stel je dit eens voor: je bent geopereerd aan je knie en deze moet voor vier weken in het gips zitten. Na deze vier weken is het gewricht in je knie stijf en pijnlijk geworden. De spieren zullen daardoor in kracht en volume afnemen, waardoor het gebruik van de knie moeizaam verloopt. Dit is slechts een voorbeeld waarbij mobilisatietechnieken worden toegepast. 

Door een blessure, na een operatie of na een periode in het gips, is een gewricht verzwakt. Vaak beweegt het minder soepel dan voorheen en komt er ook pijn bij het bewegen kijken. Onze fysiotherapeuten kunnen dan de functie herstellen door het gewricht met speciale technieken te bewegen. Dit kan op meerdere manieren gebeuren: passief, actief of geleid actief. Deze speciale techniek waar wij naar refereren is de mobilisatietechniek. Mobiliseren heeft als doel een gewricht beter te laten bewegen en/of voor pijnvermindering te zorgen.

Wat is het verschil tussen actief en passief mobiliseren?

Binnen de fysiotherapie praten wij over ‘passief’ mobiliseren en ‘actief’ mobiliseren. De naam zegt het in principe al. Bij passief mobiliseren hoef je zelf niets te doen. Het lichaamsdeel of gewricht is ontspannen en wordt door je fysiotherapeut of manueel therapeut bewogen. In het geval van actief mobiliseren krijg je oefeningen waarbij het de bedoeling is dat je het gewicht zelf in beweging brengt. Een combinatie tussen deze twee vormen is ook mogelijk. Jouw fysiotherapeut of manueel therapeut helpt dan mee terwijl je het gewricht actief beweegt. Dit wordt ‘geleid actief’ mobiliseren genoemd.

Mobilisatie oefeningen 

Online vind je veel verschillende mobilisatie oefeningen terug. Wees hier echter voorzichtig mee. Welke mobilisatie oefeningen voor jou geschikt zijn, is afhankelijk van de locatie waar de mobilisatie toegepast moet worden. Een blessure in je nek vraagt om hele andere mobilisatie oefeningen dan bijvoorbeeld een blessure in je heup. Afhankelijk van de plek waar gemobiliseerd moet worden, zijn er diverse oefeningen die je fysiotherapeut jou kan laten doen. 

Wij adviseren om niet zelf online te gaan zoeken, maar je goed te laten informeren door jouw fysiotherapeut. De klacht kan verergeren op het moment dat je de verkeerde oefeningen uitkiest of de oefeningen verkeerd uitvoert. Daarnaast kan je fysiotherapeut ook bepalen of je eerst passieve mobiliteit nodig hebt of een combinatie tussen passief en actief. 

Mobilisatie behandeling?

Denk je dus, na het lezen van dit artikel, dat mobilisatie een fysiotherapeutische techniek is die jou kan helpen bij jouw blessure, herstel na een operatie of gipsperiode? Neem dan zeker contact (link) op met onze praktijk.