Paramedische zorg bij chronische ziektes komt steeds meer in het gedrang!
Wist u dat er in Nederland bijna 9 miljoen mensen met een chronische ziekte bekend zijn bij een huisarts? En ruim 90% van de 75-plussers last heeft van een chronische ziekte? Toch zijn er veel onduidelijkheden over wat een chronische ziekte is en komt de paramedische zorgverlening rondom een chronische ziekte daarom meer en meer in het gedrang.
Een opiniestuk van neuroloog Gerald Hengstman op Volkskrant.nl van 23 oktober jl. heeft onze aandacht getrokken. Hij uit zijn zorgen over het in gedrang komen van paramedische zorg (waar fysiotherapie ook een belangrijk onderdeel van is) bij ernstig neurologische aandoeningen.
“ Iedere dag zie ik weer hoe deskundige, toegewijde paramedische zorg mensen houvast en hoop geeft. Hoe de kwaliteit van leven verbeterd wordt voor mensen met parkinson als zij begeleid worden door een deskundige fysiotherapeut. Hoe iemand met de ziekte van Alzheimer op een menswaardige manier veel langer thuis kan blijven wonen met de ondersteuning van een toegewijde ergotherapeut. De meerwaarde van deskundige paramedische zorg bewijst zich keer op keer. Niet alleen in het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen, maar ook in keiharde uitkomstmaten als vermindering van valpartijen, botbreuken en verpleeghuisopnames.
De uiteindelijke meerwaarde van de paramedici bij mensen met een chronische neurologische aandoening is evident veel groter dan die van mij, de dokter in het ziekenhuis. En juist deze zorg, die een fractie kost van wat mijn handelingen in het ziekenhuis kosten, staat op het punt van omvallen omdat zorgverzekeraars al jarenlang de tarieven voor paramedische zorg bevroren hebben of slechts marginaal verhogen.”
Wij zijn blij te lezen dat een neuroloog nu ook openbaar zijn zorgen uit. Dat de paramedische zorg voor chronische ziektes (niet alleen neurologisch) steeds verder uitgeknepen wordt, is een serieus probleem waar wij al jaren tegenaan lopen. Wij hopen, door hier samen met andere zorgverleners, aandacht aan te besteden dat zorgverzekeraars anders gaan kijken naar de het belang van paramedische zorg bij chronische ziekten. Tevens willen wij u meer inzicht geven wat nu precies onder een chronische ziekte verstaan wordt en wat wij daarin kunnen betekenen.
Wat wordt precies verstaan onder een chronische ziekte?
De definitie van een chronische ziekte is dat het minimaal drie maanden duurt, telkens terugkomt en dat het niet compleet te genezen is.
Het verschil tussen chronische en acute ziektes is dat acute ziektes snel optreden en vaak vanzelf overgaan. Soms is er medicatie, paramedische zorg (zoals fysiotherapie) of zelfs een operatie nodig om van een acute ziekte te herstellen. Een chronische ziekte ontwikkelt zich langzamer en is meestal onomkeerbaar. Dat houdt in dat iemand meestal niet van een chronische ziekte geneest.
Paramedische zorg is bij chronische ziektes daarom des te belangrijker, omdat iemand leert omgaan met de ziekte, zolang mogelijk zelfredzaam blijft en zo min mogelijk last ervaart van zijn of haar ziekte.
Welke chronische ziektes komen het meeste voor?
- astma/copd
- hart- en vaatziektes
- diabetes
- artrose
- reuma
- zwaarlijvigheid
- parkinson/MS en alzheimer
- maag-darm-leverziektes
Chronische ziektes hebben vaak verregaande fysieke en psychologische gevolgen, zoals:
- Afhankelijkheid van een verzorger.
- Vriendschappen, relaties en het werkleven veranderen, soms met eenzaamheid tot gevolg.
- Toekomstplannen veranderen.
- Beperkingen in dagelijkse activiteiten.
- Onbegrip van de omgeving.
- Regelmatig (para)medische behandelingen die soms lang duren.
Omdat chronische ziektes vaak niet meer overgaan, moet u ermee leren leven. Dit vraagt vaak om een hele andere leefstijl en om te accepteren dat u (soms) beperkt bent.
Hoe kunnen wij u helpen?
Binnen onze praktijk hebben wij dagdagelijks te maken met chronisch zieke patiënten. Gelukkig krijgen wij altijd veel dankbaarheid vanuit onze patiënten over de dienstverlening die wij aanbieden. Dit maakt het voor ons de meer dan de moeite waard om hiermee door te gaan. U kunt bij ons terecht voor verschillende beweegprogramma’s en 1-op-1 behandeling, afhankelijk van de chronische ziekte waar u mee te maken heeft.
Wij bieden de volgende therapieën en behandelingen:
In onze praktijk werken 2 geriatriefysiotherapeuten die zich gespecialiseerd hebben in het behandelen van chronische patiënten. Ze zijn lid van het ParkinsonNet, MS Zorg Nederland en zijn hoofdtrainers/docenten van Valpreventietraining “in balans”.
Tevens zijn ze gespecialiseerd in nieuw revalideren bij centraal neurologische aandoeningen.
De chronische ziektes astma /COPD en van hart -en vaten worden groepsgewijs behandeld na de 1 op 1 intake.
Bronnen:
- https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/chronische-ziekten-en-multimorbiditeit/cijfers-context/huidige-situatie#node-aantal-mensen-met-chronische-ziekte-bekend-bij-de-huisarts
- https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/stop-met-uitknijpen-van-onmisbare-paramedici~b888ebf6/?fbclid=IwAR0D_2jgpt7z5KKHkmywQ4RsiP6fGEHS-bDqSEXCD-GhJL8BgHgUNLthuRA&utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=whatsapp